Sezeryan Doğum
Sezeryan Doğum
Sezaryan doğum normal vajinal doğumun gerçekleştirilemediği durumlarda bebeğin ve annenin hayatının kurtarılması için karın yoluyla bebeğin doğumunun gerçekleştirilmesi işlemidir.
Sezaryan doğum normal vajinal doğumun gerçekleştirilemediğinde bebeğin ve annenin hayatının kurtarılması için karın yoluyla doğumun yapılmasıdır. Karın kasık bölgesinin üzerine yapılacak kesi ile batın boşluğuna girilir. Rahim alt segmentten keslierek fetus dışarı alınır. Batın katları dikişlerle kapatılır. Cilt estetik olarak eriyen dikişle kapatılır. Ameliyata girerken damardan antibiotik uygulanır.
Anestezisinde çoğunlukla epidural ve spinal anestezi tercih edilirken, genel anestezi uygulandığı durumlarda mevcuttur. Sezaryan doğum için çoğu ameliyathane bebek küvözü ve ısıtıcısı ile donatılmıştır.
Sezaryan doğumun doğum öncesi bilinen endikasyonlarına bakacak olursak;
- Bebeğin rahimde makad yada yan duruşu sonucu doğum kanalına giremeyeceği durumlar
- Eski sezaryan geçirmek (tersiyer merkezlerde vajinal doğum denenebilmekle beraber %10 rahim kesisinin ayrılması, %1 rahmin parçalanması riski taşır)
- Miyomektomi (miyom çıkarılması) cerrahisi geçirmek
- Plasentanın doğum kanalını kapaması ve önde olması durumu, plasenta previa olarak adlandırılır normal doğuma engeldir.
- Doğum kanalını kapatan miyom yapıları varlığında
- Erken olarak membranların yırtılıp sancının başlamadığı durumlar
- İkiz ve üçüz gebelik durumları
- Doğum kanalında sigil, herpes gibi bulaşıcı hastalıklar varlığı
- İntrauterin gelişme geriliği ile Doppler kan akımı bozulduğu görülen bebeğin doğurtulması
Doğum sırasında acil sezaryan endikasyonlarına bakacak olursak;
- Bebeğin kasılmalar sırasında kakasını yapıp yutması
- Bebeğin doğum eylemi devam ederken kordonunun sıkışması, kordonun bebeğin boynuna dolanması yada kordon prolapsusu denen vajenden dışarıya doğru çıkması
- Bebeğin eşi plasentanın doğumdan önce rahimden ayrılması denen plasenta dekolmanı ile yoğun vajinal kanama
- Çeşitli nedenlerle bebeğin kalp atım ritminin bozulması
Bunların dışında Ailenin isteğine bağlı olarak sezaryan yapılması Sosyal bir endikasyondur. Aile ile bu konuda doktoru avantaj ve dezavantajlarını tartışarak karar vermelidir.
Planlı elektif sezaryan 39. Hafta içerisinde bebeğin akciğer maturasyonu gerçekleştikten sonra yapılır. Gebeliğin son aylarında idrar kaçırma ile pelvik kasların zayıflığını gösteren hastalarda pelvik tabanı korumak için sezaryan önerilebilir.
Randevu Formu
Sağlığınız için ilk adımı atın! Randevu formumuzu doldurun veya aşağıdaki iletişim kanallarımızdan bize ulaşarak size en uygun zamanı belirleyelim. Sizi dinlemek ve destek olmak için buradayız!