Kızlık Zarı Dikimi
Hymen Yunan asıllı bir sözcük olup bekareti simgelemektedir. Oysa bakire olan birçok kadının ilk ilişkilerinde kanama yaşamadıkları da tıbbi olarak bilinen bir gerçektir. Kadının ilk ilişkisi olsa dahi vajinal kanama yaşanmayabilir.
Kızlık Zarı (Hymen) Nedir?
Vajina girişinin 1-2 cm içerisinde bulunan 2-3 mm kalınlığında bir doku kıvrımı, katlantısıdır. Aslına bakılırsa hymen kapalı bir yapı değildir. Vajinal kanal ile dış ortam arasında etrafındaki deri kıvrımlarıyla çapı daha küçük olan tam olarak fonksiyonu bilinmeyen yapıdır. Adet kanamasının da dışa akışını sağlayacak şekilde bir geçittir. Kızlık zarı yapısında ince kılcal damarlar mevcuttur. Bu nedendir ki hymen yani kızlık zarının yırtılması yoğun bir kanamaya yol açmaz.
Hymen, kızlık zarının görevi; Çoğunlukla iç genital organları enfeksiyonlardan koruyan bir bariyer olduğu düşünülse de bu teorinin geçerliliği de kesin değildir.
Kızlık Zarının İşlevi
Kadın fizyolojisinde yapılan araştırmalara rağmen henüz kızlık zarının ne işe yaradığı bilgisi kesin olarak belirlenememiştir. Bunun yanı sıra kızlık zarının deformasyona uğraması sadece cinsel ilişki ile mümkün olmamakta; travmatik nedenler ile ya da genetik sebepler ile de mümkün olabilmektedir.
Kızlık Zarı Muayenesi
Özellikli bir muayene olup kadın hastalıkları ve doğum uzmanı tarafından yapılmalıdır. Ağrı verici bir muayene değildir. Her daim yapılabilen bu muayenede hastanın adetli olması kontrolü engellemez.
Spekulum kullanılmadan yapılan bu muayenede dış dudaklar aralanarak kızlık zarı yapısı gözlemlenir.
Çoğunlukla kızlık zarı muayenesi ile başvuran kişi oldukça endişelidir. Birçok soru işareti ile başvuran çoğunlukla ilk defa jinekolojik muayeneye gelen genç kadın ayrıntılı bilgilendirilmelidir.
Kızlık Zarı Türleri
Her insanın ve dolayısı ile de her kadının vücudu kendine özgüdür. Kızlık zarı da her kadında farklı şekillerde gelişebilmektedir. Vajina girişini tamamen kapatmayan, biyolojik olarak yararı henüz kesin olarak belirlenememiş olan kızlık zarının farklı türleri mevcuttur;
Kızlık zarının var olup olmadığı, şekli ve yapısı ancak jinekolojik muayene ile anlaşılabilmektedir.
Kızlık zarı şu şekillerde olabilmektedir;
- yuvarlak
- dolunay veya yarım ay şeklinde
- ortası delik
- düzgün kenarlı
- elek gibi küçük delikler halinde
- düz çizgi
- kenarları tırtıklı
Yuvarlak Halka (Anüler Hymen): Yuvarlak halka şeklinde olan bu kızlık zarının ortasında delik büyük olduğunda penisin girmesi ile deformasyona uğramamaktadır. Halk arasında esnek olarak tanımlanan Anüler Hymen; günümüzde çok sık görülmektedir.
Yarımay (Kresentrik Hymen): Yarımay şeklinde olan kızlık zarının üst kısmı ince yapıdayken alt kısmı oldukça kalındır. İlişki sırasında yırtılmayan bu kızlık zarı türünde kanama meydana gelmemektedir.
Çok Delikli Kızlık Zarı (Kribriform Hymen): Kızlık zarının ortasında birden fazla delik bulunmaktadır. Günümüzde oldukça nadir görülmektedir.
Deliksiz (Imperfore Hymen): Vajina girişi tamamen kapaldır. Bu nedenle adet kanaması yaşanmamakta ve cinsel ilişki mümün olmamaktadır.
Yukarıdaki kızlık zarı türlerinin yanı sıra doğum yapmış kadınlarda kızlık zarı artığı olarak tanımlanan Multipar Hymen bulunmaktadır.
Kızlık Zarı Dikimi Nedir?
Çok kısa süren cerrahi bir müdahaledir. Hem lokal hem de genel anestezi altında yapılabilir. Operasyonun yapılabilmesi için 18 yaşın doldurulması gerekir. Kalıcı ve geçici olarak kızlık zarının yenilenmesi mümkündür. Geçici kızlık zarı dikimi için ilişkiden yaklaşık 3-7 gün önce operasyon yapılmalıdır. Kalıcı kızlık zarı onarımında vajinanın iç dokusu kullanılarak yeni bir kızlık zarı yapılmaktadır.
Toplumun cinsellik konusunda kadınlar üzerinde olan etkisi Türkiye gibi kapalı toplumlarda yadsınamayacak derecede fazladır. Evlilik öncesinde yaşanan cinsel deneyimler kapalı toplumlarda kabul edilmemekte ve kadınlar üzerinde psikolojik ve toplumsal baskı oluşturmaktadır. İlk cinsel deneyim sırasında deformasyona uğrayan kızlık zarının tekrar eski haline gelmesi için cerrahi müdahaleye ihtiyaç duyulmaktadır. Uygulanan bu işlem kızlık zarı dikimi olarak tanımlanmaktadır.
Geçici Kızlık Zarı Dikimi
Bu işlem esnasında aslında dikilerek onarılan kızlık zarı değildir. Vajinanın girişine ince iplikler ile dikim işlemi gerçekleştirilr ve bu iplikler ilişki esnasında yırtılarak hafif kanamaya neden olurlar. Geçici oldukları için çok dayanıklı değillerdir. Kızlık zarı dikimi ilişkiye girmeden 3 – 4 gün önce yapılmalıdır. Daha fazla süre dayanacağına dair bir garanti verilemez.
Bu iplikler dışardan bakıldığında ya da ilişki esnasında anlaşılamaz. Bu işlem sadece jinekolojik muayene ile anlaşılabilir.
Kalıcı Kızlık Zarı Dikimi
Kalıcı kızlık zarı dikimi olarak adlandırılan işlemde vajinanın iç kısmından doku alınarak uygulanmaktadır. Geçici operasyona oranla daha uzun süren işlem de yine anestezi altında uygulanmaktadır. Flep olarak da adlandırılan bu yöntem ile kızlık zarını kalıcı olarak onarmak mümkündür. Hastanın ilişkiye 1 ay, 1 yıl ya da 10 yıl sonra girdiği fark etmez. İşlemden sonraki ilk ilişki esnasında kanama gerçekleşir.
Flep işlemi vajen duvarının tek veya her iki kanadı kaldırılarak serbest bırakılan dokuların birleştirilmesidir. Böylece bu yeni doku kızlık zarı görevi görecektir.
Kızlık Zarı Dikimi Nasıl Yapılır?
Kızlık zarı dikimi elbette ki kadının isteğine bağlı olarak ve hasta mahremiyetine saygı gösterilerek gerçekleştirilmektedir. İki türde uygulanan kızlık zarı dikimi işleminde türlerden birincisinde bir hafta ila 10 gün dayanıklılığını koruyacak şekilde uygulanmaktadır.
Yapılan bu işlem halk arasında genellikle düğün gecesi kızlık zarı tamiri olarak adlandırılmaktadır.
Kızlık zarı dikiminin ikinci türü ise yaklaşık 3 ay süre ile dayanıklılığını koruyabilmektedir. Her iki işlemden sonra ilk cinsel deneyim sırasında tekrar bozulmaya uğrayacak ve kanama gerçekleşecektir. Kızlık zarı dikimi işlemini vajinanın anatomik yapısını bilen jinekolog hekimler tarafından uygulanmalıdır.
Kızlık Zarı Dikimi Yapılırken Ağrı Olur Mu?
Kızlık zarı dikimi işlemi genellikle anestezi altında uygulanmaktadır ve yaklaşık 30 dakika sürmektedir. Bu işlem sırasında veya sonrasında herhangi bir ağrı ya da acı hissi duyulmamaktadır.
Kızlık Zarı Dikimi ve İlk İlişki
Kızlık zarı dikimi sonrasında yaşanan ilk cinsel ilişki sırasında kızlık zarı deformasyona uğrayacak ve kanama meydana gelecektir. Kanama oranı uygulayan doktorun tecrübe ve bilgisine göre değişkenlik göstermektedir. Öyle ki kızlık zarı dikimi işlemi sonrasındaki ilk cinsel ilişki sırasında kanama gerçekleşmesini amaçlayan bir uygulamadır.
Kızlık Zarı Dikimi Sonrası İyileşme Süreci
Kızlık zarı dikimi diğer cerrahi işlemlere oranla oldukça kolay bir işlemdir. Hasta açısından oldukça konforlu olan bu işlem sonrasında günlük yaşam faaliyetlerine hemen başlanabilmektedir.
Kızlık Zarı Dikimi Anlaşılır mı?
Kızlık zarı dikimi işlemi sonrasında hasta ve doktor haricindeki hiç kimse bu uygulamanın gerçekleştiğini anlamamaktadır. Öyle ki vajina girişinde uygulanan bu işlem ilk cinsel deneyim sırasında kanama gerçekleştiğinde başarıya ulaşmaktadır
Randevu Formu
Sağlığınız için ilk adımı atın! Randevu formumuzu doldurun veya aşağıdaki iletişim kanallarımızdan bize ulaşarak size en uygun zamanı belirleyelim. Sizi dinlemek ve destek olmak için buradayız!