Kapalı Tüp Bağlama Ameliyatı
Tüp ligasyonu, tüp kanallarının bağlanması anlamına gelir. Yeterince çocuk sahibi olan ve artık hamile kalmak istemeyen kadınların tercih ettiği en etkili doğum kontrol yöntemlerinden biridir. Tüp ligasyonu, çok kısa süren bir operasyondur ve hasta işlemin ardından hemen taburcu olabilir, iş ve güç kaybı yaşamaz.
Tüp ligasyonu, yumurta ve spermin geçişine engel olur, yani tüpler bağlandıktan sonra hamile kalınamaz. Bazı durumlarda geri dönüşü olabilmekle birlikte, tüp ligasyonu işleminin geri dönüşsüz ve kalıcı olduğu söylenebilir.
Tüp bağlama operasyonundan sonra çok nadir de olsa hamilelik yaşanabilir. Bunlardan bazıları tüplerde gelişen ve acil müdahale gerektiren dış gebelik şeklinde olabilir.
Laparoskopik Tüp Ligasyonu Nasıl Yapılır?
Laparoskopik tüp ligasyonu; genel anestezi ile kapalı olarak yapılır. Önce göbek bölgesinde küçük bir kesi açılır ve teleskopla tüplerin durumu incelenir. Tüplerin bağlanması için kullanılacak diğer aletler için de batın duvarından tek küçük kesi daha açılır. Böylece tüpler iki taraflı birkaç kez koterize edilir ve koterize edilen alan ortadan kesilerek çıkartılırr. İşlemin ardından açılan kesiler kapatılır.
Laparoskopik Tüp Ligasyonu İyileşme Süreci Ne Kadar Sürer?
Laparoskopik tüp ligasyonu sonrası hastaların iyileşme ve gündelik yaşantılarına dönme süreleri çok kısadır. Operasyonun ardından hasta aynı gün taburcu edilir, iyileşme süresi ise yaklaşık bir haftadır.
Laparoskopik Tüp Ligasyonu Avantajları Nelerdir?
Laparoskopik olarak gerçekleştirilen tüplerin bağlanması operasyonu, kişiye pek çok yönden avantaj sağlar. Kesi boyutlarının küçük olmasından dolayı, iyileşme süreleri kısa olur. Açık yönteme göre komplikasyon riski daha düşüktür. Genel anestezi uygulandığı için kişi ağrı hissetmez. Operasyon çok kısa sürede tamamlanır. Kişiler çok kısa sürede günlük faaliyetlerine dönebilir.
Laparoskopik Tüp Ligasyonu Dezavantajları Nelerdir?
Tüp bağlama işlemi, geri dönüşü olmayan, kalıcı bir operasyondur. Kararı kesin olan çiftler için avantaj olurken, sonrasında pişmanlık duyan çiftler için dezavantajdır. Bu durumda bebek sahibi olmak isteyen anne adayının tüp bebek tedavisine başvurması gerekir.
Laparoskopik Tüp Ligasyonu Riskli Mi?
Laparoskopik tüp ligasyonu, açık yönteme göre daha az komplikasyona neden olur. Operasyon sırasında uygulanan anestezinin getirdiği küçük çaplı riskler dışında bir risk barındırmaz.
Laparoskopik Tüp Ligasyonu Kimlere Uygulanabilir?
Tüp bağlama işlemi, tekrar çocuk sahibi olmayı istemediğinden emin olan ya da çocuk sahibi olması sakıncalı olan çiftler için kalıcı bir çözüm sağlaması açısından uygundur. Genelde 30 yaş üzerindeki kadınlara uygulanır.
Tüp bağlama operasyonunun ardından sonra adet düzensizliği, erken menopoz ve cinsel isteğin azalması gibi durumlar görülmez. Bu tür kaygılara kapılmaya gerek yoktur.
Randevu Formu
Sağlığınız için ilk adımı atın! Randevu formumuzu doldurun veya aşağıdaki iletişim kanallarımızdan bize ulaşarak size en uygun zamanı belirleyelim. Sizi dinlemek ve destek olmak için buradayız!