Jinekolojik Laparoskopi
Aynı zamanda görüntünün kalitesi ve büyütme özelliği ve daha az komplikasyon riskinin olması laparoskopik cerrahinin, jinekolojide geniş kullanımına yol açmıştır. Bugün neredeyse jinekolojik operasyonların tamamı laparoskopi ile yapılabilir hale gelmiştir.
KAPALI AMELİYATIN AVANTAJLARI NELERDİR ?
Hastalarımız karın kesisi olmaksızın, estetik sorun yaşamadan, minimal ağrı ve düşük komplikasyon riski ile açık ameliyata oranla çok daha ideal bir şekilde tedavi edilebilmektedirler. Açık operasyonda 10-15 cm lik insizyon yapılmakta kapalı operasyonda ise 0.5-1 cm lik kesilerden yapılmaktadır. Kapalı cerrahi hızla iyileşmeyi ve sosyal hayata hızla geri dönüşü sağladığı icin artık ‘olmazsa olmaz’ niteliği taşımaktadır. Hastalar aynı gün veya ertesi gün taburcu olmakta 7-15 gün içinde işlerinin başına dönmektedirler. Açık operasyonda ise 2-3 gün hastanede yatmakta 30-45 günde işlerine dönmektedirler. Kapalı operasyonda karın agrısı, fıtık, yara yeri enfeksiyon, karın içi yapışıklık ihtimali çık ameliyata göre daha düşüktür.
Neden çoğu merkez myomlarda özellikle büyük miyomlarda kapalı cerrahiyi sunmuyor?
- Bu tarz operasyonları yapmak için hastane alt yapışının donanımlı olması lazımdır. Alt yapı maliyeti yüksek oldugu için her hastane ileri düzeyde donanımı hastalara saglıyamıyor.
- Bu tarz operasyonları yapacak kalifiye doktor ve yardımcı saglık personeli gerekiyor.Bu tarz operasyonların hekim egitimi uzun ve maşekati oldugu için ileri düzey operasyonları yapacak hekim bulmakta zorluk olması
- Bu operasyonlarda kanama probleminin sık olması ve hekimin bu problemi aşacak tecrübeye sahip olması, bu tecrübesi yoksa açık ameliyata geçme riskinin yüksek olması
- Rahim üzerindeki kesinin donanım ve tecrübe eksikliği nedeni ile kapalı yöntemle dikilmesinin güç olması
KAPALI AMELİYAT BAŞKA HANGİ HASTALIKLARDA UYGULANMAKTADIR.?
Sezeryan hariç her türlü jinekolojik operasyonlarda uygulanmaktadir. tecrübeli ellerde kanser vakaları da artık laparaskopik yapılmaktadır. Rahim Alınması, Yumurtalık Ve Tüplerin Alınması, Yumurtalık Kisti, Çikolata Kisti, Dış Gebelik ,Tüplerin Baglanması Ve Tüplerin Açılması, Rahim Sarkması ,İdrar Kaçırma , Kronik Kasık Agrısının Tedavisi, Kısırlık Tanı Ve Tedavisi ,Rahim Anomalilerinin Düzeltilmesi Vb. Durumlarda Da Sıklıkla Uygulanmaktadır.
Genel anlamda bakılacak olursa laparoskopi ile 3 hasta grubuna yardımcı olunabilmektedir;
Jinekolojik Hastalıklar
- Rahimde kitle (miyomlar)
- Yumurtalık kistleri
- Endometriozis (çukolata kistleri, derin endometriozis)
- Rahim kaynaklı gelişimsel anormallikler
- Rahim ve yumurtalığın alınmasını gerektiren nedenler (kanama, kist, kitle, kanser gibi)
- Kısırlık (kapalı tüpler gibi)
- Yapışıklıklar
Jinekolojik Kanserler
- Rahim içi (endometrium) kanseri
- Rahim duvarı kaynaklı kanseri
- Rahim ağzı (cervix) kanseri
- Yumurtalık kanseri
Pelvik Taban Fonksiyon Bozukluğu
- İdrar kaçırma
- Rahim sarkması
- Vajen sarkması
- Barsak ve/veya idrar kesesinin vajenden sarkması
Kimler Uygun?
Genel durumu operasyona elverişli olan herkeste endoskopi yapılabilir. Ağır solunum veya kalp problemleri olanlarda işlem sırasında baş aşağı pozisyon kullanıldığından laparoskopi (kapalı cerrahi) tercih edilmeyebilir. İleri derecede kilolu hastalarda laparoskopi zor gibi görünse dahi, açık ameliyatlarda da yara iyileşmeme riski sebebi ile aslında laparoskopi (kapalı cerrahi) daha uygun bir yöntem olabilir.
Avantajları Nedir?
Laparoskopi ve histeroskopi (rahim içinin vajenden girilerek tedavisi) ile artık karın açılarak yapılan ameliyatların çoğu yapılabilmektedir. Endoskopinin avantajları cilt üzerindeki girişlerin çok daha küçük olmasından kaynaklanır. Bu şekilde beden yaralanmaya bağlı strese girmez ve neredeyse ameliyat edildiğinin farkına varmaz denebilir. Bu nedenle hasta daha az ağrı hisseder, hastanede daha kısa süre kalır, ve işine daha erken döner. Oysa İçeride yapılan operasyonun boyutu açık cerrahi ile aynıdır.
Kapalı cerrahiyi (laparoskopi) tercih ettiğimiz hastalarda avantajlarımız:
- Daha küçük cilt kesisi ve estetiğin korunması,
- Daha az ağrı,
- Kanama ve enfeksiyon riskinden kaçınmak,
- Daha kısa iyileşme süresi,
- Ağır ve komplike vakalarda (mesela kanser) yoğun bakımdan kaçınmak,
- Daha çabuk işe ve sosyal hayata dönebilmek.
İlk çıktığı tarihlerde sadece karın içerisine bakmak için kullanılan bu yöntem, esasen ameliyat için (apendektomi) ilk defa bir Kadın Hastalıkları uzmanı tarafından kullanılmıştır. Bu gün en komplike ameliyatlarda dahi kadın hastalıklarının tedavisinde baştacımızdır. Modern tıbbın kaçınılmaz prensibi “BEDEDE ZARAR VERMEMEK” fikri ile minimal girişlerden maksimal fayda sağlayan bir yöntemdir.
Burada anlatıldığı hali ile laparoskopi (kapalı cerrahi) ileri düzey eğitim ve beceri ister. Ayrıca teknolojik düzeyi yüksek ve gelişmeleri iyi takip edip uygulamaya koyan bir düzen içinde sunulması gerekir.
Randevu Formu
Sağlığınız için ilk adımı atın! Randevu formumuzu doldurun veya aşağıdaki iletişim kanallarımızdan bize ulaşarak size en uygun zamanı belirleyelim. Sizi dinlemek ve destek olmak için buradayız!