Skip to content

Histereskopik Septum Rezeksiyonu

Rahim anomali hastalıkları arasında en sık görülen hastalık rahime perde inmesi durumudur. Bu durum septum rezeksiyonu olarak adlandırılır. Septum rezeksiyonu genel olarak kadınlarda doğurganlıkla ilgili sorunlara yol açmakta olup, ameliyat ile tedavi edilir. Septuma inen perdenin ameliyat ile çıkarılmasından sonra hastanın doğurganlığı artacak ve kısa süre sonra günlük hayatına geri dönebilecektir.  

Septum Rezeksiyonu Çeşitleri Nelerdir?

Septum, rahime perde inmesi olarak adlandırılan bir hastalıktır. Septum olduğunda hastanın doğurganlığı azaldığından infertelite meydana gelir. Bu nedenle septum mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır.

Ancak septumun yapısı, hastanın genel sağlık durumu septum rezeksiyonun işleminin hangi yöntemle gerçekleştireceğini belirleyen etmenlerdir. Septum rezeksiyonu çeşitleri arasında histeroskopik rezeksiyon, laparoskopik rezeksiyon ve açık cerrahi bulunur.

Septum rezeksiyonu çeşitlerini aşağıdaki gibi detaylandırmak mümkündür;

Histeroskopik Rezeksiyon: Septum rezeksiyonu durumunda en sık kullanılan tedavi yöntemi histeroskopik rezeksiyondur. İşlem esnasında vajinadan rahime küçük bir kamera yerleştirilir ve septumun çıkarılması kamera yardımıyla olur. Bu yöntemde hastanın iyileşme süreci kısadır.

Laparoskopik Rezeksiyon: Bu yöntemde karın bölgesinde küçük kesiler yapılır. Ancak septumun çıkarılması yine kamera yardımıyla olur. Histeroskopik rezeksiyon işlemi için zor olan durumlarda tercih edilir.

Açık Cerrahi (Laparotomi): Septumun çok büyük olması ya da hastanın başka rahatsızlıklarının olması durumunda gerçekleştirilen yöntemdir. Bu yöntemde karında daha büyük bir kesi açılır ve septum kesilir. Bu işlemde iyileşme süreci daha uzun ve cerrahi komplikasyon riski daha fazladır. 

Septum Rezeksiyonu Tanısı Nasıl Konulur?

Septum tanısı koymak için çeşitli yöntemlerle septum durumunun değerlendirilmesi gerekir. Rahim septumunu görmek ve rahim yapısını incelemek için ilk kullanılan yöntem ultrasondur. Ultrasonun daha etkili sonuç vermesi için daha ayrıntılı görüntüler elde etmenin mümkün olduğu transvajinal ultrasonografi yöntemi kullanılabilir.

Septumları tespit etmek için en sık kullanılan yöntemlerden bir tanesi de histerosalpingografi (HSG) yöntemidir. Bu yöntem ile rahim boşluğunun ve fallop tüplerinin röntgeni çekilmiş olur. Bu sayede kesin tanı konulabilir.

Hastanın durumunun karmaşık olması, ultrason ve HSG yöntemlerinden yeterli sonuç alınamaması durumunda MR (Manyetik Rezonans Görüntüleme) yöntemine başvurulabilir. Bu yöntemle rahip yapısını ayrıntılı olarak incelemek mümkün olur.

Septum tanısı koymak için en kesin tanı yöntemi histeroskopi yöntemidir. Bu yöntem septumun çıkarılması içinde kullanılmakta olup rahim içinin doğrudan görüntülemesini sağlamaktadır. Bu nedenle septumun var olup olmadığı kesin olarak tespit edilir. Dolayısıyla septum tanısı koymak için çeşitli yöntemler bulunur. Bu yöntemler arasından uzman doktor hasta için en uygun tanı yöntemini değerlendirir. Septum tanısı konulduktan sonra septum rezeksiyonu ile tedavi tamamlanır. 

Septum Rezeksiyonu Nasıl Tedavi Edilir?

Septum yani rahime perde inmesi durumunda tek tedavi yöntemi cerrahidir. Septum rezeksiyonu tedavisi de rahim içindeki septumun cerrahi olarak çıkarılması, perdenin kesilmesi işlemidir. Bu işlemde kullanılan en yaygın yöntem histeroskopik yöndemdir.

Septum rezeksiyonu tedavisi için öncelikle hastanın cerrahi operasyona uygun olup olmadığı değerlendirilir. Bu değerlendirmede hastanın genel sağlık durumu ve septumun yapısı göz önüne alınır. Değerlendirme için kan tahlilleri, ultrason, MRI ve HSG tahlilleri yapılabilir. Bazı durumlarda biyopsi de yapılır.

Hastanın ameliyata uygun olması durumunda ameliyat kararı alınır. Genel olarak ameliyat histeroskopik cerrahi yöntemiyle yapılır ve genel anestezi uygulanır. Vajinadan rahme bir kamera yerleştirilir ve kamera aracılığıyla septumun yerleşim yeri ve boyutu tespit edilir. Daha sonra histeroskop aracılığıyla septum cerrahi olarak kesilerek çıkarılır.

Ameliyattan sonra hasta birkaç saat yakından takip edilir, genel olarak aynı gün taburcu işlemi gerçekleşir. Histeroskopik cerrahi sonrası iyileşme süreci hızlı olur ve hastaların günlük hayatına dönmesi 1 haftadır.

Bazı hastaların genel sağlık durumu, septumun yerleşimi ya da büyüklüğü histeroskopik cerrahi uygulanmasına engeldir. Bu durumda açık cerrahi uygulanabilir. Açık ameliyatın iyileşme süreci daha uzun olur.

Septum Rezeksiyonu Ameliyatı

Septum rezeksiyonu işleminden sonra kişinin Septum, rahime perde inmesidir ve doğurganlığı olumsuz yönde etkiler. Dolayısıyla septum rezeksiyonu hamile kalma şansını artıran bir tedavidir. Septum rezeksiyonu işleminde ceptum cerrahi olarak çıkarılır. Ameliyat genel olarak histeroskopik yöntemle yapılır ve ameliyat sonrası 30 dakika ile 1 saat arasıdır.

Septum rezeksiyonu ameliyatı için öncelikle hastaya gerekli tahliller yapılarak genel sağlık durumu, septumun yerleşimi ve büyüklüğü tespit edilir. Daha sonra hastaya genel anestezi uygulanarak histeroskop aracılığıyla rahim içi incelemesi yapılarak septum saptanır. Daha sonra septum cerrahi olarak çıkarılır. Septum rezeksiyonu ameliyatından sonra hasta sağlık kuruluşunda birkaç saat izlenir ve aynı gün taburcu işlemi yapılır.

Septum Rezeksiyonu Tedavisi Sonrası İyileşme Süreci

Septum rezeksiyonu ameliyatı histeroskopik cerrahi yöntemiyle gerçekleşmişse iyileşme süreci hızlı olur ve sorunsuz geçer. Hasta aynı gün taburcu olur ve 1 hafta içinde günlük hayatına dönebilir. Ancak hastanın eski sağlık durumuna dönmesi için birkaç hafta gerekebilir. 

Septum rezeksiyonu işleminden sonra hafif ağrı ve rahatsızlık hissi olabilir. Bu durumda doktor tarafından reçete edilen ağrı kesiciler kullanılabilir. Ağrı ve rahatsızlık hissi genel olarak birkaç gün içinde sona erer.

Ameliyattan sonra hafif kanama görülebilir. Ancak kanamanın şiddetli olması durumunda mutlaka doktora başvurmak gerekir.

Septum rezeksiyonundan sonra genel olarak adet döngüsü devam eder. Adet düzensizlikleri sık görülen bir durum değildir. Ancak nadiren adet düzensizlikleri görülebilir. Bu durum kısa süreli olacaktır. Aksi bir durumda doktor kontrolüne gitmek gerekir.

Septum rezeksiyonu işleminden sonra rahime iyileşme süresi tanımak gerekir. Bu nedenle 2 ile 4 hafta arası cinsel ilişkiden uzak durulması gerekir. Ayrıca septum rezeksiyonu sonrası rahmin sağlığına kavuşması için belirli bir süre hamilelikten kaçınmak gerekebilir. Bunun için doktor tarafından önerilen sürede doğum kontrol yöntemleri uygulanması gerekir.  

Ameliyat sonrasında iyileşmenin olup olmadığının tespiti için mutlaka doktor kontrolüne gidilmesi gerekir. Doktor kontrolleri genel olarak ameliyattan 4 – 6 hafta sonra yapılır. 

SEPTUM REZEKSİYONU TEHLİKELİ MİDİR?

Septum rezeksiyonu genel olarak tehlikeli değildir ve cerrahi müdahale ile tedavi edilebilir. Ancak cerrahi müdahalenin her zaman riskleri bulunur. Cerrahi müdahaleden kaynaklı enfeksiyon, kanama ve anesteziden kaynaklanabilecek komplikasyonlar oluşabilir. 

SEPTUM REZEKSİYONU KANSER MİDİR?

Septum rezeksiyonu kanser değildir. Genel olarak doğuştan olan rahim anamolileridir ve rahime perde inmesidir. Cerrahi müdahale ile iyileşme sağlanır. Septum rezeksiyonu bir kanser tedavisi değildir. Rahmin yapısının cerrahi olarak düzeltme işlemidir.

 

SEPTUM REZEKSİYONU SONRASI KOMPLİKASYONLAR NELERDİR?

Septum rezeksiyonu genel olarak risksiz bir işlem olup, sonrasında komplikasyon nadiren görülür. Ancak her cerrahi operasyonda olduğu gibi septum rezeksiyonu işleminden sonra da enfeksiyon, şiddetli kanama riskleri bulunur. Ayrıca rahim içi yapışıklık gibi komplikasyonların oluşması da muhtemeldir. 

SEPTUM REZEKSİYONU KİMLERE UYGULANIR?

Tekrarlayan düşüklerin sebebi septum olabilir. Bu nedenle tekrarlayan düşük gibi doğurganlık problemi olan kadınlar septum açısından değerlendirmeye alınır. Rahim septumu tanısı konulan kadınlara septum rezeksiyonu işlemi uygulanır. 

SEPTUM REZEKSİYONU NASIL TEMİZLENİR?

Septum rezeksiyonu temizliği için genel hijyen kurallarına riayet etmek gerekir. Ayrıca doktorun ek temizleme uyarıları dinlenerek, doktor talimatlarına uygun hareket etmek gerekir. Bu aşamada cinsel ilişkiden kaçınmak ve doktor kontrolüne gitmek önem taşır

Randevu Formu

Sağlığınız için ilk adımı atın! Randevu formumuzu doldurun veya aşağıdaki iletişim kanallarımızdan bize ulaşarak size en uygun zamanı belirleyelim. Sizi dinlemek ve destek olmak için buradayız!

Randevu Formu

Op. Dr. Ergün Toprak