Doğum Belirtileri Nelerdir?
Nişan (Kanlı akıntı); Hamilelik süreci boyunca rahim ağzı, hem rahme hem de bebeğe enfeksiyonların bulaşmasını önleyici pelteye benzer sümüksü bir madde ile kapalı tutulur. Ne zaman ki doğum kasılmaları artmaya başlar ve rahim ağzı genişler, o zaman bu madde dışarı atılır. Anne adayının fark edebileceği şekilde ya kanlı/kahverengi ya da pembe bir akıntı şeklinde görülür. Nişanın gelmesi doğumun hemen olacağı anlamı taşımaz nişan geldikten sonra 1-7 gün içinde doğum beklenir.
- Sancılar/Kasılmalar; Doğum sancılarıyavrunuzun 9 aydır mesken edindiği sıcacık bedeninizden ayrılma vaktinin geldiğini gösterenen belirgin doğum belirtisidir. Bu bahsettiğim gerçek doğum sancıları ama bir de yalancı doğum sancıları diye bir şey vardır. Bu sancılar doğuma hazırlık sancıları olarak tanımlanır ve esas doğum belirtileri arasında yer almaz. 35. haftadan itibaren başlayabilen bu hazırlık sancıları, günde 10 kereye kadar 5-10 saniyeden 60 saniyeye kadar sürebilen kasılmalar şeklindedir. Karında hissedilir. Bu sancıları gerçek doğum sancılarından ayıran temel özellik düzensiz olmalarıdır. Gerçek doğum sancıları ise yalancı doğum sancılarına göre çok daha düzenli ve şiddeti giderek artan şekildedir. Bel ve kasıklarda hissedilir. Ve en önemlisi rahatsız edecek ve acı verecek şekilde olan bu gerçek doğum sancıları 5 dakikada bir ya da 10 dakikada 3 kez geliyorsa doğuma az bir zaman kalmış olduğunu bilmek gerekir.
- Suyun Gelmesi ; Doğum belirtileri arasında en sık rastlanan ve halk arasındasuyun gelmesiolarak bilinen bu olay, esasında bebeğin içinde bulunduğu amniyon sıvısı ile dolu kesenin sancı ve kasılmalar ile birlikte yırtılması sonucu gözlemlenen durumdur. Bu kese üst bölgelerden küçük küçük yırtılmışsa su sızıntı şeklide gelebilir ve anne adayı bunu idrar kaçırıyorum şeklinde yorumlayabilir. Bu sıvı bazende bardaktan dökülürcesine çok fazla şekilde gelebilir. Her iki durumda da annenin acil bir şekilde hastaneye gitmesi tavsiye edilir. Amniyon sıvısı, koyu ve kıvamlı değil su gibi akışkan olup kendine has bir kokusu vardır ve rengi şeffaf ya da çok açık sarı olabilir.
- Bebeğin Aşağı İnmesi; Doğum belirtileridendiğinde ilk aklan gelen belirtilerden biri de bebeğinaşağı inmesi durumudur. Hamileliğinin son ayında etraftaki pek çok doğum yapmış annenin “karnın düşmüş, bebek aşağı inmiş. Bugün yarın gelir bu bebek” diye yaptığı tahminlerin esası bebeğin doğabilmek için içinden geçmek zorunda olduğu kanala girmesi durumudur. Bebeğin kanala girmesi ile genelde ilk hamileliğini yaşayan anne adayları son haftalarda bir rahatlama, hafifleme hissedebilirler.
- Kendini Çok Enerjik ve Mutlu Hissetme; Doğum belirtileri arasında en ilginç olanıdır. Doğumun başlamasına az bir zaman kala anne adayları kendilerini enerji dolu hissedebilir. Bu dönemde genelde doğum öncesi ev temizliği yapmak popülerdir.
- Sık sık İdrara Çıkma İhtiyacı Hissetme; Bebeğin kanala girip de idrar torbasına baskı yapması sonucunda anne adayı sık idrara çıkmaihtiyacı hissedebileceği gibi, değişen hormonlar sebebiyle dışkılamada bir yumuşama gözlenmesi de doğum belirtileri arasında yer alır.
Sağlıklı ve tekil gebeliklerde doğum belirtileri özellikle 38. haftadan sonra beklenmeli ve anne adayı tarafından takip edilmelidir. Bazen 38. haftadan çok daha önceki haftalarda doğum belirtileri meydana gelmekte ancak anne adayı henüz doğuma çok zaman olduğu için bu belirtileri dikkate almamaktadır. Yukarıda saydığım doğumun yaklaştığını gösteren belirtiler (doğum belirtileri) arasında özellikle su gelmesi ve 5 dakikada bir gelen sık ve şiddeti artan sancıları yaşıyorsanız hastaneye gitme vaktiniz gelmiş demektir. Ayrıca bu işaretlerin herhangi bir sırası olmadığı gibi kimi hamilelerde hepsi görülürken kimisinde sadece bir ya da ikisi görülebilir.
Randevu Formu
Sağlığınız için ilk adımı atın! Randevu formumuzu doldurun veya aşağıdaki iletişim kanallarımızdan bize ulaşarak size en uygun zamanı belirleyelim. Sizi dinlemek ve destek olmak için buradayız!