Skip to content

Rahim Sarkması

Rahim sarkması, rahmin duvarından ayrılarak vajinaya doğru kaymasıdır. Buna uterus prolapsusu da denir. Rahim sarkması var olan idrar kaçırma problemini maskeleyebilir ya da rahim sarkması ile idrar kaçırma birlikte olabilir. Pelvik taban kaslarının düzenli çalıştırılması rahim sarkmasını önleyici bir etkiye sahiptir. Rahim sarkması genellikle cerrahi olarak tedavi edilmektedir. Memorial Şişli Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü Uzmanları, rahim sarkması nedir, rahim sarkması belirtileri nelerdir konularında bilgi verdi.

Laparoskopik  Rahim Sarkması Ameliyatı

Rahim (uterus) sarkması, pelvis taban kaslarının ve ligamentlerin gerilmesi ve zayıflamasının bir sonucu olarak rahime yeterli desteği sağlayamadığında ortaya çıkar. Bu durumda rahim aşağı doğru kayar veya vajinadan dışarı çıkar.

Rahim sarkması, her yaştaki kadında ortaya çıkabileceği gibi, sıklıkla bir veya birden fazla vajinal doğum yapmış, menopoz sonrası dönemde olan kadınlarda görülmektedir.

Rahim Sarkması Nedenleri

  • Gebelik ve doğum sırasında destek bağ dokusunun zarar görmesi
  • Birden fazla vajinal doğum sayısı.
  • Zor doğum ve uzun süren doğum eylemi
  • Doğum sırasında meydana gelen yaralanmalar
  • Büyük bebek doğurmak (4000-4500 gr)
  • Yerçekimi etkisi
  • Östrojen eksikliği
  • Obesite
  • Yıllarca tekrarlayan zorlamalar ( kronik kabızlık, kronik öksürük, astım vs)
  • Genetik olarak zayıf bir bağ dokusuna sahip olmak

Rahim Sarkması Belirtileri

Rahim sarkmasının şiddeti değişkenlik gösterir. Hafif bir rahim sarkmanız olabilir ve hiçbir belirti ve bulguyu yaşamıyor olabilirsiniz. Eğer orta veya ileri düzeyde rahim sarkması varsa aşağıdaki belirtileri yaşayabilirsiniz:

  • Kasıklarda ağırlık ve çekilme hissi
  • Vajenden dokunun dışarı çıkması
  • İdrar kaçırma veya yapamama gibi üriner problemler
  • Barsak hareketlerinde sorunlar
  • Bel ağrısı
  • Sanki küçük bir topun üzerinde oturuyormuşsunuz gibi veya vajenden dışarı bir şey çıkacakmış gibi hissetmek
  • Sabahları daha az olup akşama doğru kötüleşen semptomlar
  • Cinsel fonksiyonların bozulması

 Ne Zaman Doktora Görünelim?

Rahim sarkması şiddetli olmadıkça tedavi gerektirmez. Eğer belirti ve bulgularınız rahatsız edici ve normal aktivitelerinizi engelliyorsa tedaviden fayda görebilirsiniz. 

Bu durumda tedavi seçeneklerini tartışmak için doktorunuzla konuşabilirsiniz.

Komplikasyonlar

Ülserler: Şiddetli rahim sarkması durumlarında, vajinal bölge rahmin aşağı inişiyle beraber dışarı çıkarak iç çamaşıra sürtünebilir. Bu durum bazı vakalarda vajinada ülserlere (yara) yol açabilir. Nadir vakalarda da ülserler enfekte olabilirler.

Diğer pelvik organların sarkması: Eğer rahminiz sarkıyorsa diğer pelvik organlar olan mesane ve rektum da birlikte sarkabilir. İdrar yapmayı zorlaştıran ve idrar yolu enfeksiyonu riskini artıran sarkmış mesane (sistosel) vajenin ön duvarında çıkıntı oluşturur. Rektum üzerindeki bağ dokusunun zayıflığı, bağırsak hareketlerini zorlaştırabilecek rektumun vajene fıtıklaşmasına (rektosel) neden olabilir.

 Tanı ve Tedavi

  • Pelvis Muayenesi: Rahim sarkması tanısı genellikle jinekolojik muayenede konur. Bu muayene sırasında,sizden ıkınmanız veya kaslarınızı sıkmanız istenebilir.  Muayeneniz ayakta veya jinekolojik muayene pozisyonunda yapılabilir.
  • Anket:Rahim sarkmanızın hayat kalitenizi nasıl  etkilediğini gösteren doktorunuzun sizi değerlendirmesine yardımı olacak bir anket doldurabilirsiniz. Bu bilgi tedavi kararlarınıza rehberlik edebilir.
  • Ürodinami testleri: Eğer şiddetli idrar kaçırmanız (inkontinans) varsa mesane fonksiyonlarınızın değerlendirilebilmesi ve cerrahi tedaviden göreceğiniz yararın belirlenmesi için gerekebilir.
  • Rahim sarkmasında, manyetik rezonans görüntüleme (MRI) veya ultrason gibi görüntüleme testlerine genellikle ihtiyaç Ancak  bu testler bazen sarkmanın derecelendirmesinde faydalı olabilir.

 Rahim sarkması şiddetli değilse ve bir şikayetiniz yoksa genellikle bir tedavi gerekmez. Ancak, pelvis tabanı tonusunu kaybetmeye devam edebilir, zamanla rahim sarkması ilerleyebilir ve şikayetler ortaya çıkabilir.

 Tedavi Seçenekleri

1)Laser Uygulamaları: Vajinal kas ve destek dokularının tonusunu ve gücünü artırır, gevşekliği azaltır ve hafif sarkmalarda şikayetlerin azalmasını sağlar.

2)Vajinal Pesser:  Bu plastik veya silikon bir halkadırBu alet vajinanızın içine yerleştirilir ve rahminizi yerinde tutar.

Pesserler, düzenli olarak çıkartılıp temizlenmelidir. Bazı pesserleri akşam çıkarıp sabah takabilirsiniz ama bazı pesserler takıldığı yerde uzun süre kalabilmektedir. Geçici bir tedavidir, sadece kullanıldığı süre işe yarar. Pesserler vajinal dokuyu yaralayabilir ve cinsel ilişkiyi engelleyebilir.

3)Cerrahi: Şiddetli sarkmalarda ve şikayetin çok olduğu durumlarda kalıcı bir tedavi olarak anatominin restorasyonu için cerrahi uygulanır. Minimal invaziv yöntemler  (laparoskopik ve robotik), vajinal veya açık cerrahi kullanılabilir. Bu onarım sırasında bazen zayıf dokuları desteklemek için sentetik materyaller kullanılabilir. Rahim sarkması için yapılan cerrahi tedavide bazı şartlarda rahmin  alınması anlamına gelen histerektomi ameliyatı yapılabilir. Her ameliyatın avantaj ve dezavantajları mevcuttur ve bunlar için cerrahınızla konuşarak karar vermeniz gerekecektir.

  • Sakropeksi ( sakrokolpopeksi / sakrohisteropeksi ): Bu yöntemde vajen kafı veya uterus sakrum kemiğine bir bant şeklinde sentetik bir materyal ( mesh ) ile fikse edilir. Bu teknik laparoskopik, robotik veya açık olarak yapılabilir.
  • Uterosakral Plikasyon: Laparoskopik olarak uterusu ve vajeni yerinde tutan kardinal ve uterosakral ligamanlar birbirlerine bağlanır ve güçlendirilir.
  • Laparoskopik Lateral süspansiyon: Servikovajinal fasiaya mesh fikse edildikten  sonra her iki yan tarafta peritonun altından iliak crestin 2 cm üzerinde batın ön duvarından mesh çıkartılır ve kesilir
  • Laparoskopik Pektopeksi: Bant şeklinde bir mesh ön vajen duvarına veya servikse fikse edilir ve uçları pelvisin yan tarafında iliopektineal ligamana bağlanır
  • Sakrospinoz fiksasyon:  Vajinal yolla vajen kafı genellikle tek taraflı skrospinöz  ligamana fikse edilir.

Eğer ilerde gebelik planınız varsa rahim sarkması ameliyatları için uygun bir aday olmayabilirsiniz. Çünkü gebelik ve bebeğin doğumu rahminizi destekleyen dokular üzerinde gerilim oluşturacağı için onarım ameliyatının faydalarını ortadan kaldıracaktır. Ayrıca sağlık sorunları olan hastalarda cerrahi tedaviler riskli olabileceği için pesser kullanımı uygun tedavi seçeneği olabilir.

RAHİM SARKMASI TEDAVİ EDİLMEZSE NE OLUR?

Tedavi edilmeyen düşük evreler maalesef bu bağ doku ve pelvik tabandaki hasarın kalıcılığı nedeniyle zamanla bir üst evreye geçmektedir. Evre 1 başlayan rahim sarkması evre 4 olarak karşımıza gelmektedir. Rahim sarkması uzun süre evre 4 olan hastalarda sarkan dokunun üzerindeki mukozanın yara olduğu kabalaştığı ve sarkan dokunun içeri tekrar konamayacak kadar büyüdüğü durumlar ile karşı karşıya kalınmaktadır.

RAHİM SARKMASI CİNSEL YAŞAMI ETKİLER Mİ?

Sarkma pelvik tabanın fonksiyon yitirmesi olduğu için vajende pelvik tabanın merkezinde yer aldığı için sarkma eşittir cinsel fonksiyon kaybıdır. Fonksiyon kaybından kastedilen şey cinsellik olamazdan ziyade eskisi gibi olamayacağı durumudur. Örneğin rahim sarkması olan kadınlarda vajinal bolluk hissi meydana gelebilir. İlişki sırasında gaz çıkma gibi seslerin geldiği durumlar meydana olabilir. Bu durum hem eşin hem de hastanın kendisinin cinsel ilişkiye olan motivasyonunu kıracak ve psikolojik olarak etkileyerek isteksizliğe neden olacaktır. Fiziksel olarak birleşmeye engel bir durum olmamakla birlikte temel problem pelvik organ sarkması ile gelen bir takım negatif durumların getirdiği isteksizlik olarak ortaya çıkmaktadır.

RAHİM SARKMASI NASIL GÖRÜNÜR?

Rahim sarkması olan kadınlar ellerine gelen kitle, şişlik ya da dışarı uzanan kitlesel bir yapıdan şikayetçi olurlar. Rahmin tamamı hiçbir zorlanma olmadan dışarı çıkabileceği gibi bir kısmının çıktığı ele gelen kabartı şeklinde de kendini gösterebilir.

Randevu Formu

Sağlığınız için ilk adımı atın! Randevu formumuzu doldurun veya aşağıdaki iletişim kanallarımızdan bize ulaşarak size en uygun zamanı belirleyelim. Sizi dinlemek ve destek olmak için buradayız!

Randevu Formu

Op. Dr. Ergün Toprak